Maribor-kuharska kniga

Jáj – krásný podzim nás zastihl…jsme sice už zpátky doma, ale částečně pořád ještě v Mariboru. Zapomněla jsem si tam tenisky a salám. Martin si pro sebe objevil nový, delikatesní způsob přípravy kávy a už hledá po domě džezvu. V nějaké knížce si suším podzimní lístek – a pořád mi odbíhá myšlenka – Lucija (naše hostitelka) nám přichystala na spaní matrace měkké tak, že…že je vzpomínka na ně prostě taková nezapomenutelná.





























Ale jak to vlastě bylo a proč se do Mariboru jelo?
Staniční výstavu ilustrace Mutabooks jsme převezli do galerie Pekmez. Jde o nový výstavní prostor kulturního centra Pekárna a hlavní kurátorknou se už brzy stane Lucia Smodiš, která nás do Mariboru pozvala. Kromě výstav by měla v galerii začít fungovat i menší sítotisková dílna. Jako příjemné oživení mi připadá i nápad se změnou jména galerie a tím i vzhledu venkovní fasády při každé výstavě. Nápady jsou v začátcích, ale postupně se rozbíhájí a v Pekmezu to ožívá. Přispívají k tomu i občasné akce jako videoprojekce, workshopy nebo třeba mini obchůdek s art knihami, odznáčky a tričky. Trochu komplikovaný je samotný výstavní prostor galerie – přes dvojitě prosklené dveře se vchází do místnosti s klnbami a straktou podlahou. My jsme ale měli velmi nenáročnou a skromnou instalci a tak nám nakonec přišel vhod. Pro knížky se vyrobily police z kartónových krabic. Oproti výstavě na Stanici přibylo jen pár nových kousků k vystavení. Vznikla série pohlednic.

police z krabice

Jako průvodce Mariborem jsme přibrali Dušana – tedy vlastně – Dušan přibral nás jako řidič. Pomohl nám zkonstruovat vernisážový úvod v podobě krabico-stroje Translátor-Kurátor ( = stroj, který dovede číst řečníkovy myšlenky a zároveň je převádět do slovinského jazyka). Další večer si pak Dušan zavzpomínal, vtipně trojjazyčně, na svoji mariborskou EVS, pohostil všecky Gerlachem a palačinkami s grankem a ráno už nám mával při odjezdu domů..

Sítotiskovou dílnu jsme objevili zabalenou v krabicích. Lucija si pozvala Martina jako hlavního zřizovatele dílny a zároveň vedoucího prvního síto-workshopu v galerii. V průběhu týdne tak měla, kromě dílny, vzniknout i kuchařka či kniha o jídle. Všecko se zvládlo, dílna funguje a ještě teplou – tištěnou, slovinskou specialitu vezeme na ukázku i domů. Bude k prohlídnutí na baru. Od čtvrtka pak plynule navazujeme podobným workshopem na Stanici.